100 % jezelf

100 jezelf Retraite nederland onsrpannen me-time retreat ontspannen weekend welness yoga lifebreak spijkvoorde authenticiteit
Me-time?

Mijn dochter is 100% zichzelf. Dat bleek toen ik haar vroeg wat ze later wilde worden. Haar antwoord was: ‘mijzelf’. Haar antwoord zette mij aan het denken. In hoeverre is dat mogelijk, wanneer in de wereld om je heen er allerlei verwachtingen zijn? Verwachting dat jij een bijdrage levert aan de maatschappij in de vorm van een beroep en werk. Verwachting van mensen om je heen dat je een goede zus, vriendin en/ of moeder bent. Oja, en natuurlijk de verwachtingen van jezelf. Dat je gelukkig en succesvol bent in wat je onderneemt. Hoe hoog ligt die lat ten opzichte van degene die je van nature bent? Hoe dicht sta je bij 100% jezelf?

Evenwicht vinden

Wanneer je aan ieders verwachtingen wilt voldoen, dan kom je onherroepelijk in de knel. Aan alle wensen voldoen is namelijk niet haalbaar. Want je bent beperkt. Beperkt in talenten, kwaliteiten, tijd, geld en middelen. Daarom is het goed dat je je eigen grenzen kent en NEE kunt zeggen. Daarvoor is het nodig jezelf te kennen. Waar je goed in bent en wat je valkuilen zijn. Een andere vaardigheid is reflectie. Dat betekent een moment nemen om bij jezelf na te gaan; ‘hoe gaat het met mij en doe ik wat ik wil? Hierdoor maak je jezelf bewust van hoe je je voelt en hoe dicht je bij jezelf staat. En wanneer je merkt dat je je moet voelt, dan heb je rust nodig. Als je merkt dat je keuzes maakt om anderen te plezieren, dan kun je bijsturen. Op die manier kom je dichter bij 100% jezelf.

Jezelf kwijt?

Soms raak je uit balans door gebeurtenissen in je leven. Denk aan het verlies van een dierbare, een relatiebreuk, verhuizing of verandering van werk of stress op je werk. Dat maakt dat je soms aan jezelf kan twijfelen of blokkeert. Hoe blijf je dan authentiek? Zeggen wat er werkelijk in je omgaat en kwetsbaarheid tonen, leren wij vaak al heel vroeg af. Wij maskeren vaak onze werkelijke gevoelens omdat wij bijvoorbeeld bang zijn om onze baan te verliezen, gekwetst te worden door een ander of buitengesloten raken. Hierdoor onderdrukken wij ons zelf. Onze gevoelens negeren op de lange termijn kan leiden tot stress en vermoeidheid. Daarom is het beter om onze gevoelens serieus te nemen. Dat kan door te luisteren naar de behoeften die schuil gaan achter die gevoelens.

Oefenen in openheid

Een interessant boek over wat onze gevoelens te vertellen hebben, is ; De ‘ontknooping’ van Marinus Knoope. Hierin zoek je eenvoudig jouw gevoel op en krijg je inzicht in wat je werkelijk verlangt. Ik oefende een keer hardop dat ik onrustig was omdat ik nog zoveel te doen had en niet wist hoe ik dit moest oplossen. Plots kreeg ik uit mijn omgeving allerlei hulp aangeboden. Terwijl ik daarvoor in mijn eentje zat te piekeren! Een andere manier om meer bij jezelf te blijven is ontdekken wat je natuurtalent is en hoe je dit voor jezelf kunt inzetten. Dit vind ik persoonlijk één van de meest waardevolle levenslessen die ik heb gekregen. Ik was zo bezig met iets te willen worden en pas nu weet ik wie ik al die tijd al was. Nu zet ik mijn eigen pure kracht in. Met veel minder moeite, maar met energie en enthousiasme.

Ontdek wat jouw pure kracht is

Kom ontspannen en opladen tijdens de lifebreak. Daar ontdek je tijdens het progamma jouw kwaliteiten en wat wel en niet bij jou past. Geef je vandaag nog op!