Rust in jezelf door je oordeel los te laten

Oordelen over alles

Hoe vaak laat jij je verstoren door een oordeel over een situatie? De laatste tijd merk ik weer hoe vaak ik met mijn oordeel klaarsta. Deze hele week alleen al over hoe anderen omgaan met de richtlijnen van het RIVM t.a.v. Corona.  Hierdoor ben ik moe in mijn hoofd. Ik geef enkele huis-tuin en keukenvoorbeelden. Bijvoorbeeld gedachten (oordeel) zoals; Hoe moeilijk kan het zijn als manlief weer zijn bord niet in de vaatwasser heeft gezet. Hoe vaak moet ik herhalen dat zoonlief zijn gel in zijn toilettas moet terugleggen? Ben ik weer de enige die de post verwerkt. Ik voel mij teleurgesteld nu mijn sport niet doorgaat door het Covid-19 virus. Ik verbaas mij over hoe makkelijk mensen omgaan met de richtlijnen van het RIVM om verspreiding van het virus tegen te gaan. Wanneer je oordeelt over alles wat je tegenkomt, dan ben je continue actief aan het denken over alles wat er zich om je heen afspeelt en wat er op je afkomt. Daarmee ben je reactief en stelt jezelf bloot aan alle prikkels. Hiermee laat jij je sturen door wat zich buiten jou afspeelt.

Oordeel los laten?

Dus kies voor sturing van binnen uit. Zodat je regie neemt en sturing geeft aan jouw leven. Neem de tijd om waar te nemen wat er bij je gebeurd, voordat en of je wilt oordelen en/of handelen. Een handig model om je daarin te helpen is DVD uit het NLP.

DVD = Denken |Voelen | Doen.

Niet alles vraagt om actie. Soms is het genoeg om je bewust te zijn van jouw gevoel. Ter illustratie mijn voorbeeld van manlief. Ik ben bewust van mijn gedachte dat manlief zijn bord niet heeft opgeruimd in de vaatwasser. Hierdoor voel ik mij soms alleen verantwoordelijk voor het huishouden. Die gedachte is niet reëel. Immers hij draagt ook zijn steentje bij. Verder kan ik hem vragen alsnog zijn bord in de vaatwasser te doen, want ik denk niet dat hij bewust zijn bord niet heeft opgeruimd. Hiermee kan ik zelf bepalen welk besluit ik wil nemen. Zet ik het bord weg of vraag ik manlief om dit te doen? Kortom niet mijn oordeel vellen over hoe ik vind dat het hoort.

Go inside

Bewust zijn vraagt om afstemming tussen binnen en buiten. Door het Corona-virus zijn veel mensen tot stilstand gekomen. Je kunt niet je laten afleiden door werk en andere activiteiten. Een mooie kans om te ontdekken wat zich in jezelf afspeelt! Hoe sta ik ervoor? Hoe voel ik mij? Doe ik de dingen die goed, gezond en belangrijk voor mij zijn? Deze vragen zijn relevant om te authentiek en autonoom te handelen. Hoe een crisis paniek kan veroorzaken hebben wij in de afgelopen dagen kunnen zien. Dus hoe stormachtig het om je heen ook is. Kortom blijf jezelf en ervaar rust in jezelf!

Meer weten? Of rust nemen om de regie terug te nemen? Kijk eens naar ons programma aanbod op https://lifebreak.nl/

100 % jezelf

Me-time?

Mijn dochter is 100% zichzelf. Dat bleek toen ik haar vroeg wat ze later wilde worden. Haar antwoord was: ‘mijzelf’. Haar antwoord zette mij aan het denken. In hoeverre is dat mogelijk, wanneer in de wereld om je heen er allerlei verwachtingen zijn? Verwachting dat jij een bijdrage levert aan de maatschappij in de vorm van een beroep en werk. Verwachting van mensen om je heen dat je een goede zus, vriendin en/ of moeder bent. Oja, en natuurlijk de verwachtingen van jezelf. Dat je gelukkig en succesvol bent in wat je onderneemt. Hoe hoog ligt die lat ten opzichte van degene die je van nature bent? Hoe dicht sta je bij 100% jezelf?

Evenwicht vinden

Wanneer je aan ieders verwachtingen wilt voldoen, dan kom je onherroepelijk in de knel. Aan alle wensen voldoen is namelijk niet haalbaar. Want je bent beperkt. Beperkt in talenten, kwaliteiten, tijd, geld en middelen. Daarom is het goed dat je je eigen grenzen kent en NEE kunt zeggen. Daarvoor is het nodig jezelf te kennen. Waar je goed in bent en wat je valkuilen zijn. Een andere vaardigheid is reflectie. Dat betekent een moment nemen om bij jezelf na te gaan; ‘hoe gaat het met mij en doe ik wat ik wil? Hierdoor maak je jezelf bewust van hoe je je voelt en hoe dicht je bij jezelf staat. En wanneer je merkt dat je je moet voelt, dan heb je rust nodig. Als je merkt dat je keuzes maakt om anderen te plezieren, dan kun je bijsturen. Op die manier kom je dichter bij 100% jezelf.

Jezelf kwijt?

Soms raak je uit balans door gebeurtenissen in je leven. Denk aan het verlies van een dierbare, een relatiebreuk, verhuizing of verandering van werk of stress op je werk. Dat maakt dat je soms aan jezelf kan twijfelen of blokkeert. Hoe blijf je dan authentiek? Zeggen wat er werkelijk in je omgaat en kwetsbaarheid tonen, leren wij vaak al heel vroeg af. Wij maskeren vaak onze werkelijke gevoelens omdat wij bijvoorbeeld bang zijn om onze baan te verliezen, gekwetst te worden door een ander of buitengesloten raken. Hierdoor onderdrukken wij ons zelf. Onze gevoelens negeren op de lange termijn kan leiden tot stress en vermoeidheid. Daarom is het beter om onze gevoelens serieus te nemen. Dat kan door te luisteren naar de behoeften die schuil gaan achter die gevoelens.

Oefenen in openheid

Een interessant boek over wat onze gevoelens te vertellen hebben, is ; De ‘ontknooping’ van Marinus Knoope. Hierin zoek je eenvoudig jouw gevoel op en krijg je inzicht in wat je werkelijk verlangt. Ik oefende een keer hardop dat ik onrustig was omdat ik nog zoveel te doen had en niet wist hoe ik dit moest oplossen. Plots kreeg ik uit mijn omgeving allerlei hulp aangeboden. Terwijl ik daarvoor in mijn eentje zat te piekeren! Een andere manier om meer bij jezelf te blijven is ontdekken wat je natuurtalent is en hoe je dit voor jezelf kunt inzetten. Dit vind ik persoonlijk één van de meest waardevolle levenslessen die ik heb gekregen. Ik was zo bezig met iets te willen worden en pas nu weet ik wie ik al die tijd al was. Nu zet ik mijn eigen pure kracht in. Met veel minder moeite, maar met energie en enthousiasme.

Ontdek wat jouw pure kracht is

Kom ontspannen en opladen tijdens de lifebreak. Daar ontdek je tijdens het progamma jouw kwaliteiten en wat wel en niet bij jou past. Geef je vandaag nog op!

Harder werken leidt tot meer werk

In mijn eerste baan, inmiddels jaren terug, vertelde ik tijdens mijn functionering gesprek aan mijn leidinggevende dat ik niet door mijn mailtjes heen kwam. Ik was overactief; Hoe harder ik werkte, hoe meer mail ik kreeg. Omdat ik steeds meer mail kreeg, had ik niet de gelegenheid meer om direct te antwoorden (wat eerder wel zo was) en bovendien ergerde ik mij dat ik mijn klus niet af kon maken voor ik naar huis ging. Ondanks mijn inspanning. Voor mij heel onbevredigend. Hoe kon ik die hoeveelheid mail stoppen? Mijn manager stelde hierop een aantal vragen aan mij. Waaronder; Waarom vind je dat je direct moet reageren? Wat is het effect als je direct reageert? Wat levert harder werken op?

Deze vraag liet mij stilstaan en mij bewust worden van mijn handelen. Voor mij heel leerzaam. Doordat ik snel antwoordde, konden anderen sneller verder. Maar was direct handelen wel effectief? Vervolgens kwamen ze eerder met nieuwe vragen (fijn als een collega zo vlot reageert!). Terwijl in een aantal gevallen bleek dat vragen zich als vanzelf in de tijd oplossen als er geen antwoord komt. Oftewel; nietsdoen, afwachten heeft ook een functie.

Verantwoordelijkheid nemen

Ik leerde van mijn manager door geen verantwoordelijkheid (over) te nemen, dat ik daarmee verantwoordelijkheid bij een ander laat. Daar leert en groeit de ander van. Die wordt daarmee zelfstandiger. Zo werk ik mee aan de ontwikkeling van de ander. Ook werd ik voor het eerst geconfronteerd met mijn valkuil van overactiviteit. Die leidt tot vermoeidheid. Conclusie? Harder werken leidt tot nog meer werk, en daardoor tot nog harder werken. Met als resultaat overwerkt zijn.

Stap uit de valkuil van overactiviteit

Dus, ben je vermoeid, of heb je de indruk dat je teveel doet? Misschien ben je in de valkuil van overactiviteit gestapt. Doe daarom een stap terug.

  1. Schakel terug naar een lagere versnelling.
  2. Kijk wat er gebeurt als je vragen (mail) niet beantwoord.
  3. Pas timemanagement toe met het eisenhowerschema; Is het urgent én belangrijk? Zo niet, dan op de stapel later of delegeren.
  4. Wil je rust nemen? Neem jezelf serieus. Loop naar buiten, neem een kop thee, doe een powernap
  5. Of geef jezelf meer tijd tijdens een retraite.

No-nonsense retraite

No-nonsense retraite, wat kan ik verwachten?

Regelmatig vragen mensen wat onze achtergrond is en wat wij gaan doen. No-nonsense is geen fratsen. Eenvoud is de sleutel. Wij gaan uit van rust en plezier om tot ontspanning te komen. Dit doen wij door tijd te nemen voor ontspanning, genieten van de omgeving, stil te staan bij vragen, bij hoe je je voelt en door ontspanningsoefeningen. Vrij van geneuzel, ongemakkelijke houdingen of onnatuurlijke stilte.

Rust is dichtbij

Een no-nonsense retraite gaat over een moment voor jezelf in een rustige omgeving. Die rust vind je dichtbij, in Nederland. Je hoeft er niet voor te mediteren op een yogamat op Ibiza. Een retraite rechttoe-rechtaan en zonder franjes. Een moment van reflectie om tot inzicht te komen. Door goede vragen te stellen, verdieping en reflectie onder begeleiding van professionals. Zonder poespas en dat dit spiritueel gekleurd is of vanuit een christelijke overtuiging.

Tijd voor reflectie en gezelligheid

No-nonsense betekent dat de retraite gericht is op jou. Hierdoor kan je in de relax stand en even afstand nemen van de alledaagse hectiek. Door je terug te trekken en je leven te overdenken. Je bent dan even niet gericht op zorg voor anderen. Door rust ontstaat ruimte voor bewust zijn en voelen. De interactie daarbij met anderen is heel waardevol. Zij bekijken zaken vanuit andere invalshoeken, heel inspirerend. Daarnaast ontspan je door gezelligheid en plezier. Volgens Paul de Blot, hoogleraar Nijenrode tot op hoge leeftijd van 95 jaar! zijn plezier en vriendschap rijke krachtbronnen. Omdat deze voortkomen uit je vrije wil.

Concreet en toepasbaar

Er is een beeld ontstaan dat een retraite zweverig, spiritueel of christelijk georiënteerd is en daarmee eng, dogmatisch en vaag. Soms zijn er stappenplannen of maken leefregels deel uit van de retraite. Of de begeleider omhult zich in mysterie en wil jou verleiden dat jij straks ook precies weet hoe het werkt (nadat je natuurlijk dik betaald hebt). Daarom laten wij weten waar de retraite over gaat en wat het je oplevert. Vrij van: Goeroes – vaag gewauwel – dogma – strakke yogapakjes – strikte regels voor eten of niet praten – Vanuit onze nuchtere blik; een retraite is niets anders dan stilstaan bij wat er voor jou toe doet. Terug naar jouw essentie. Met praktische tips die je thuis kunt toepassen. Met een heerlijk bed en een goeie douche. De mogelijkheid voor een heerlijke massage. Leuk en lekker concreet. No-nonsense!

Wil jij ook lekker relaxen en inspiratie? Schrijf je in of neem contact op voor meer informatie.

10 manieren om een PAUZE te nemen.

Pauze nemen op 10 manieren

1. De witregel

Verbeter je afspraken door het aanbrengen van witregels in je agenda, door ruimte in te plannen tussen twee afspraken. Ren niet direct door naar je volgende afspraak. Neem bewust afstand van de afspraak die je net had en sta stil; hoe zit ik er bij? Hoe voel ik mij? Wat heeft het mij gebracht? Sluit af en richt nu je aandacht op de volgende afspraak. Maak jezelf bewust. Waar ben ik, waar ga ik heen. Hoe wil ik de volgende afspraak ingaan. Je volgende afspraak ervaar je bewust, waardoor je scherper waarneemt.

2. Adempauze

Neem een paar keer per dag een adempauze. Sta stil bij je ademhaling. Maak jezelf bewust van je lichaam door te voelen hoe je zit of staat. Pas je houding eventueel aan als je in gespannen houding hebt gewerkt. Breng je ademhaling naar je buik.

3. Momentum

Alles heeft een begin en een einde. In de tussentijd ben je met je volledige aandacht bij datgene wat je aan het doen bent. Of je nu een moeilijk gesprek voert, de afwas doet of op de fiets zit. Het ontspant als je niet al bezig bent met het volgende dat je gaat doen of nog druk bent met het gesprek van zojuist. Meer weten? Lees voor meer inspiratie en rust een regel voor beginners van Wil Derkse.

4. Bewegen

Sta op en maak een wandeling; uit onderzoek blijkt steeds weer dat wandelen een herstellende werking heeft. Naast de endorfine en serotine die worden aangemaakt, blijkt ook dat je concentratie verbeterd waardoor je effectiever werkt, wat tijdwinst oplevert.

5. Verras jezelf

Doorbreek je patroon; neem eens een andere route, een onverwachte keuze van de menukaart, doe iets wat je nog nooit gedaan hebt. Ervaar hoe het voelt als je de controle los laat en overgeeft aan het onverwachte in het hier en nu. Meer weten over synchroniciteit?

‘Geef jezelf rust en krijg aandacht cadeau’

6. Offline;

Kies andere middelen om te communiceren. Teken notulen. Loop naar je collega toe. Bel voor overleg. Vermaak je op een andere manier.

7. Een lege dag

Open ruimte: Neem zonder een reden een dag vrij. Hiervoor ga je niet op vakantie, op een uitje of een klus doen. Doe eens niets. Luier, droom, staar en laat je gedachten stromen zoals je vroeger deed. Overtuig je van het nut van stilte, rust en wachten. Joke Hermsen heeft een boeiend filosofisch pleidooi geschreven in Kairos.

8. Heerlijke plek

Vergaderbreak; ga met je team eens naar een andere plek. De verandering van omgeving maakt dat je je focus verlegd en niet laat afleiden door de waan van de dag. Oftewel; Zinvol ontspannen.

9. Gun jezelf een pauze

De pauzeknop. Even ergens helemaal mee stoppen en afstand nemen. Van een contact, je werk, je relatie of je omgeving. Uitwaaien aan zee, een retraite, wandelvakantie of een lifebreak. Hierdoor zorg je dat je oplaadt en met frisse energie de juiste keuzes kunt maken.

10 Turbocentreren

In het geval dat je lichaam vol stress zit of wanneer je vlak voor een situatie zit waarin je vanuit ontspanning wilt reageren. Pas turbocentreren toe binnen 90 seconden. Hoe werkt het? Verleg je aandacht. Ga ontspannen zitten of staan. Sluit je ogen en wordt bewust van jouzelf in de ruimte. Vervolgens neem je een situatie in gedachten waarin jij totaal relaxed en ontspannen bent. Bijvoorbeeld een zonsondergang op het strand. Plaats je volledig in die situatie terwijl je rustig doorademt (gaat vanzelf). Open je ogen en reageer op het hier en nu. Door je aandacht op iets anders te richten, heb jij zojuist in een minipauze je lichaam ontspannen. Meer weten? Aanrader; De verborgen dimensie van leiderschap door Anouk Brack.

Beter uit Burn-out

Beter uit burn-out komen?

In een burn-out is je energie beperkt, maar voel je vaak wel drang om in beweging te komen. Je wilt vooruit, maar hoe? Naast rust, is bewust stilstaan bij jouw behoeften en afstemmen op wat bij je past, een krachtige manier om je blik op de toekomst te richten.

Luister naar je behoeften.

Leer signalen van jezelf te herkennen door te ‘lezen’ welke behoefte hierachter schuilt. Vervolgens kijk je hoe je kunt handelen naar deze behoefte. Hierdoor maak betere keuzes voor jezelf in werk en privé. Bijvoorbeeld door te kijken of je hart een sprongetje maakt als je een voor en keuze staat. Luisteren betekent prioriteit te geven aan wat jij als prioriteit voelt. Door voelen te beoordelen als egoïstisch of zelfs zwak leg je de autoriteit buiten jezelf. Uitgangspunt is dat er maar een persoon op de wereld is die kan vertellen wat wel of niet bij jou past; dat ben jij! De enige stap is dat je hieraan gehoor geeft. Door nee te zeggen als het niet goed voelt. Als dat nog wat ongemakkelijk voelt bedenk dan: NEE zeggen = Ja zeggen tegen jezelf.

Grip door een stap tegelijk.

Wanneer burn-out bij je is vastgesteld of  je je hebt ziek gemeld omdat je je opgebrand voelt, dan wil je zo snel mogelijk je weer goed voelen. Een quick fix om je beter te voelen is vaak tijdelijk van aard en niet duurzaam. Zorg bovendien dat je altijd de regie over je eigen leven houdt. Geef jezelf de tijd om stap voor stap te ontdekken wat voor jouw werkt. Kijk op uitzending gemist de serie Sophie in de mentale kreukels.  Zij kampt met een bun-out en onderzoekt de remedies die worden aangeboden. Verder vraagt zij zich af (net als velen die nog nooit opgebrand zijn geweest) of een burn-out wel bestaat. Los van de conclusie doe je recht aan jezelf om dat pad te volgen waardoor jij beter uit je situatie komt.

Een pauze die je leven verandert.

In de lifebreak bieden wij een pauze om stil te staan. Door het programma en de rust heb je tijd om in te verdiepen in jezelf. Daarnaast ervaar je wat voor jou functionele patronen zijn waar jij energie van krijgt. je krijgt een positieve blik en praktische handvatten, om ook na deze pauze te benutten. Je weet beter wat je wilt en wat bij je past. Oftewel je staat dichter bij jezelf. Waardoor je grip krijgt op je burn-out. Effect is dat je beter uit je burn-out komt.

Wil jij gratis kennis te maken om te zien of LIFEBREAK programma past bij jouw situatie.

Neem je rust en ga naar het inschrijfformulier!

Stuur een bericht via jacquelien@lifebreak.nl Dan neem ik contact op. Ben je werkgever? Heb je een medewerker die burn-out is en gun jij hem of haar een nieuw perspectief? Neem contact op voor meer informatie voor werkgevers via contact@lifebreak.nl

Pardon? Kinderen.

Kan ik zomaar een paar dagen voor mijzelf nemen voor een Lifebreakretraite? Tja, die vraag krijgen we vaker.

Tienduizenden ouders hebben ‘probleem’ i.v.m. bakfiets verbod

Vandaag werd ik verrast door een bericht op de radio. De filelezer was kennelijk nogal verbaasd over het briefje dat voor hem lag. De files zijn weer op het oude, nou ja, eigenlijk op het nieuwe niveau. Misschien komt het door het gister acuut uitgevaardigde verbod op de Stint-bakfiets? Waardoor tienduizenden ouders vanmiddag een ‘probleem’ hebben. Namelijk; Hoe komen de kinderen van de school op de kinderopvang?

Stellen we de juiste prioriteiten?

De avond ervoor werd aan tafel bij de talkshow van Pauw gesproken over deze kwestie. Kan dit wel? Ouders kunnen natuurlijk NIET ZOMAAR een middagje weg blijven van hun werk. Maar welke overtuiging ligt daaraan ten grondslag? Dat economie voorgaat op kinderen? Niemand die de stelling weerlegde in het programma, blijkbaar is er brede consensus dat ouders niet zomaar bij hun werk weg kunnen blijven. Het plichtsbesef is blijkbaar zo sterk dat ik mij afvraag of we daar niet iets wezenlijks verliezen in ons welzijn. Stellen we wel de juiste prioriteiten?

Kind van de rekening in een (te) sterke economische conditionering.

Recent waren we getuige van de meest stuntelige manier waarop twee kinderen, die hier al 9! jaar wonen, het felbegeerde NL stempeltje krijgen. Na Mauro dachten we er wel van geleerd te hebben. Achter Mauro en Hawick en Lili staan blijkbaar nog 400 kinderen te wachten in dezelfde situatie. Meer dan 5 jaar in Nederland en op de lijst om uitgezet te worden. Ze worden afgezet als illegalen (niet mensen/kinderen) die doelbewust de procedures oprekken. En in beroep gaan omdat ze willen profiteren van onze economische welvaart. Oftewel; wij maken de economische afweging en gaan als gevolg zo met hen maar ook met elkaar om. Dat is de conditionering waarin we zijn opgegroeid, het marktdenken, het liberale vrije gedachtegoed. En die conditionering is wanneer we hierin doorslaan schadelijk voor deze kinderen maar ook voor de wijze waarop we in onze cultuur naar elkaar en onszelf kijken. En dat zien wij maar al te vaak tijdens de lifebreak. Mensen voelen zich het kind van de rekening en doen op diverse levensgebieden niet langer waar hun hart ligt.

Net als wij heeft dat kind een plek nodig, zorg van iemand, een omgeving om in te leven

Misschien ben je bekend met het Matroesjka poppetje. Steeds als je het poppetje uit elkaar haalt komt er een nieuw kleiner poppetje tevoorschijn. Uiteindelijk komt na zo’n 7 keer een kind tevoorschijn. Dit poppetje staat symbool voor het kind in onszelf, dat nog steeds deel uit maakt van ons als volwassene. Ook dat kind heeft een plek nodig, zorg van iemand, een omgeving om in te leven. Daar wordt het gevoed, geliefd, mag het groeien en leert het zichzelf te accepteren. Probeer je nu eens voor te stellen dat we dit kind ‘ons land’ uitsturen. Als in; ontkennen dat het bestaat. Wie zijn we dan nog? Wat blijft er dan van ons over?

In de dagelijkse betrekkingen kunnen mensen makkelijker met je verbinden

Het kinderpardon gaat dus niet alleen over Mauro of Hawick of Lili. Het kinderpardon stelt ook een vraag aan onszelf. Sturen wij het kind ‘het land’ uit of staat ons wat anders te doen? Hoe anders kijken wij als wij ons kind laten spreken. Hiermee wil ik zeggen dat wanneer wij onze overweging vanuit ons binnenste (ons kind) maken, de keuze eenvoudiger is. Niet alleen voor onszelf maar ook in de dagelijkse betrekkingen kunnen mensen makkelijker met jou verbinden wanneer je je oorspronkelijke zelf de ruimte geeft.

Een routekaart waarmee je jouw land weer kunt bereiken

Ik begon dit stuk met de vraag of je zomaar tijd kunt nemen voor jezelf en deelnemen aan ons lifebreak programma. Ik kan dat antwoord niet voor je geven. Maar in de aanstaande Lifebreak retraite op 24-28 oktober staan we uitgebreid stil bij je gezonde zelf, door sommigen ook het innerlijk kind genoemd. En misschien verlang jij ook terug naar  dat land waar je je misschien uit verdreven voelt. Waar je ontspant, groeit, speelt, geliefd bent en mag zijn wie je ten diepste bent. De lifebreak retraite geeft je een routekaart waarmee je jouw land weer kan bereiken. Weer spreekt en kiest vanuit authenticiteit.

Jezelf serieus nemen

Jezelf serieus nemen en in de spiegel kijken

Hoe ben je vandaag opgestaan? Wat voel je? Ben je tevreden of gelukkig? Misschien antwoord je – sociaal wenselijk-; ‘goed’. Maar hoe gaat het écht? Wanneer je je ongelukkig of slecht voelt, neem je dan de tijd om daar bij stil te staan? Negeer je langere tijd emoties en neem je jezelf niet serieus, dan kan dit het gevolg zijn van een OVERLEVINGSMECHANISME.

Drie voorbeelden van een overlevingsmechanisme;
Voorbeeld 1: Rationaliseren

Je leeft in je hoofd, omdat je emoties wilt onderdrukken zodat ze je leven niet verstoren. Zodat je kunt dan doorgaan met wat je altijd deed. Om die reden overtuigt je hoofd jou met gedachten als; ik moet professioneel zijn, ik ben kostwinner en kan niet uitvallen, ik mag niet ongelukkig zijn met mijn leuke baan en mooie gezin, het valt allemaal wel mee en ik moet mij niet aanstellen. Een ander voorbeeld; Anderen hebben het nog veel zwaarder. Maar je kunt geen bal onder water houden zonder dat ie een keer naar boven komt.

Voorbeeld 2: Oplossingen

Je zoekt oplossingen voor dat gevoel van onrust. Bijvoorbeeld; als ik nu mijn schouders eronder zet dan kan ik straks rustiger aan doen. Net zoals iets uitstellen tot de vakantie. Schijncontrole; Ik moet gewoon beter plannen en maakt lijstjes. Je gaat op zoek naar een nieuwe relatie, wisselt van baan want dat is een oplossing voor je onrust. Je compenseert of verdooft dat ongelukkige  en onrustige gevoel onder andere met feestjes, uitjes, drank, koopzucht.

Voorbeeld 3: Overactiviteit

Ben je gericht op prestatie? Heb je ook een tomeloze ambitie en weet je niet waarom? Ben je zowel grenzeloos in werktijd als een workaholic? Wil je overal bij zijn omdat je anders het idee hebt dat je wat mist? Zoals commissies, netwerkactiviteiten, schoolactiviteiten van je kinderen. Dat heeft alles te maken met dat je in overactiviteit zit.

‘ Emoties zijn boodschappen van onbewuste behoeften

Slik gevoelens NIET IN! Stel niet langer uit en NEEM JEZELF SERIEUS. Begin met het bijhouden van een boekje waarin je je gevoelens opschrijft. Schrijf alles op wat je voelt opborrelen zonder rem. Welk patroon herken je? Welke behoefte ligt eronder? Zoek emoties op in het boek; De ontknooping van Marinus Knoope (over de helende en sturende rol van ongewenste emoties) en ontdek hoe je ermee kan spelen.

Wees mild naar jezelf en veroordeel je gevoelens niet. Ze helpen je te ontdekken wat je wilt. Zeg vaker nee. Nee zeggen is ja zeggen tegen jezelf. Uit verzoeken. Op je werk, naar je partner en plan momenten van pauze in. Je hebt het nodig om in balans te blijven.

Wil jij jezelf een spiegel voorhouden en serieus de tijd nemen om je gevoelens onderzoeken? Of wil je jouw overlevingsmechanisme doorbreken? Neem contact op voor een lifebreak of retraite via contact@lifebreak.nl

Aan de slag! Voorkom een burnout

Voorkom een burnout

Voorkom een burnout. De vakantie is voorbij en een nieuw jaar ligt voor ons. Tijdens de vakantie was het zo duidelijk. Je hebt je voorgenomen het anders te gaan doen. Dit jaar doorbreek ik de status quo. En neem ik het gevoel dat ik al zolang onderdruk serieus. Het is een zacht stemmetje die toch duidelijk hoorbaar is. Ieder jaar lijkt het meer aandacht te gaan vragen. Vooral in de ontspanning van de vakantie kreeg hij alle ruimte. Het zachte stemmetje sprak duidelijk helder en zonder superlatieven. Het is gewoon altijd op de achtergrond aanwezig van het lawaai van de kinderen, kritische ouders, collega, tweets, mails, app & likes. En jij bent degene die dat stemmetje ruimte kan geven of negeren. En wees eerlijk wat doe je vaker dan goed is?

op die camping was het leven in zijn eenvoud zo heerlijk helder

Daar aan het strand op die camping was het leven in zijn eenvoud zo heerlijk helder. Daarom neem je je voor geen genoegen meer te nemen met de status quo. Bijvoorbeeld; nu ga ik die collega aanspreken, mijn eigen weg volgen en zeggen wat ik te zeggen heb. Een andere baan zoeken etc. etc. Dus je mag het zelf invullen je weet precies wat we bedoelen.

Voordat thuis de koffers koud zijn uitgepakt begint het leven weer. In de auto, naar kantoor, kinderen naar school, ontbijten, de was doen, sociale verplichtingen, sport. Heb je het plaatje? En weg is dat vakantiegevoel, weg goede voornemens. Terug in je hok. en als dit hok je past als een jas en je bent er gelukkig prima, niets aan doen.

Je voornemens duurzaam verankeren

Is dat echter niet zo  dan heb je misschien behoefte aan handvatten om jezelf echt serieus te nemen. Je voornemens duurzaam te verankeren. Zodat je niet bij het eerste herfstwindje van je plek waait.

Daarom doe een lifebreak, ga aan de slag met jezelf en het leven dat je wilt leven. Voorkom een burnout. We zien je graag.

INSCHRIJVEN EN INFORMATIE

 

 

 

Leven vanuit innerlijk vuur

Leven vanuit innerlijk vuur

Wat is jouw reden van bestaan? Wat maakt dat jij jouw leven zinvol en waardevol vindt? Niet een vraag waar je alle dagen bij stilstaat. Misschien zijn er periodes in je leven waarin alles als vanzelf gaat. In zo’n periode ben je soms verwonderd over hoe mooi het leven is en geniet je van alles wat je toevalt. Maar meestal popt de zingevingsvraag op in een periode waarin je geconfronteerd wordt met moeilijkheden zoals de dood, depressie, vermoeidheid en tegenslag in je gezin of op je werk. Dan vraag je je af; ‘Wat heeft dit voor zin?’ of ‘Waarom overkomt mij dit?”. Wil ik zo leven? Dat raakt het fundament van je bestaan.

Wat is jouw verlangen?

Jouw verlangen is een innerlijk vuur. Jouw passie, hetgeen dat je drijft, je roeping of missie. Kort gezegd de reden dat je uit bed wilt komen. Wanneer je niet bewust bent van dat innerlijke vlammetje, dan kun je het ook niet aanwakkeren. En als je in een moeilijke periode zit, dan heb je juist die vuurkracht nodig. Griekse filosofen stelden al ‘de’ zingevingsvraag. Ten eerste is de opdracht die zij uitdroegen; ken uzelve. Oftewel ga op zelfonderzoek. Socrates was overtuigd dat je zo meer over het leven te weten komt. Ten tweede, een net zo belangrijke, opdracht is die van aretè. In de betekenis van uitmuntendheid, het juiste temperament en moed.

‘Zoek daarom onophoudelijk hoe jij vanuit je eigen voortreffelijkheid (kwaliteiten) kan bijdragen aan je omgeving. Zodat je vanuit je innerlijke vuur succesvol zin geeft aan je bestaan.’

Ruimte geven aan je verlangen
Uiteindelijk wil iedereen ertoe doen. Zodat je met wat je doet een verschil maakt in je omgeving en daar waardering of liefde voor ontvangt. Dat begint bij zelfliefde. Om liefde te ontvangen is het nodig dat je bewust bent of je open staat om liefde te ontvangen. Wanneer dat niet zo is of er staat iets in de weg, dan moet je dat eerst opruimen. Oude pijn of verdriet, angst voor afwijzing. Breng de moed op om te kiezen vanuit je innerlijke verlangen en je zult merken hoe je weer meedoet. Je voelt je hart weer kloppen. De energie, je innerlijke vuur komt terug. Je leeft!

Wil jij ontdekken wat jouw persoonlijke missie is? Heb je de behoefte om te leven vanuit een innerlijk vuur? Neem contact op of neem je tijd voor een lifebreak. Eerstvolgende datum