No-nonsense retraite

No-nonsense retraite, wat kan ik verwachten?

Regelmatig vragen mensen wat onze achtergrond is en wat wij gaan doen. No-nonsense is geen fratsen. Eenvoud is de sleutel. Wij gaan uit van rust en plezier om tot ontspanning te komen. Dit doen wij door tijd te nemen voor ontspanning, genieten van de omgeving, stil te staan bij vragen, bij hoe je je voelt en door ontspanningsoefeningen. Vrij van geneuzel, ongemakkelijke houdingen of onnatuurlijke stilte.

Rust is dichtbij

Een no-nonsense retraite gaat over een moment voor jezelf in een rustige omgeving. Die rust vind je dichtbij, in Nederland. Je hoeft er niet voor te mediteren op een yogamat op Ibiza. Een retraite rechttoe-rechtaan en zonder franjes. Een moment van reflectie om tot inzicht te komen. Door goede vragen te stellen, verdieping en reflectie onder begeleiding van professionals. Zonder poespas en dat dit spiritueel gekleurd is of vanuit een christelijke overtuiging.

Tijd voor reflectie en gezelligheid

No-nonsense betekent dat de retraite gericht is op jou. Hierdoor kan je in de relax stand en even afstand nemen van de alledaagse hectiek. Door je terug te trekken en je leven te overdenken. Je bent dan even niet gericht op zorg voor anderen. Door rust ontstaat ruimte voor bewust zijn en voelen. De interactie daarbij met anderen is heel waardevol. Zij bekijken zaken vanuit andere invalshoeken, heel inspirerend. Daarnaast ontspan je door gezelligheid en plezier. Volgens Paul de Blot, hoogleraar Nijenrode tot op hoge leeftijd van 95 jaar! zijn plezier en vriendschap rijke krachtbronnen. Omdat deze voortkomen uit je vrije wil.

Concreet en toepasbaar

Er is een beeld ontstaan dat een retraite zweverig, spiritueel of christelijk georiënteerd is en daarmee eng, dogmatisch en vaag. Soms zijn er stappenplannen of maken leefregels deel uit van de retraite. Of de begeleider omhult zich in mysterie en wil jou verleiden dat jij straks ook precies weet hoe het werkt (nadat je natuurlijk dik betaald hebt). Daarom laten wij weten waar de retraite over gaat en wat het je oplevert. Vrij van: Goeroes – vaag gewauwel – dogma – strakke yogapakjes – strikte regels voor eten of niet praten – Vanuit onze nuchtere blik; een retraite is niets anders dan stilstaan bij wat er voor jou toe doet. Terug naar jouw essentie. Met praktische tips die je thuis kunt toepassen. Met een heerlijk bed en een goeie douche. De mogelijkheid voor een heerlijke massage. Leuk en lekker concreet. No-nonsense!

Wil jij ook lekker relaxen en inspiratie? Schrijf je in of neem contact op voor meer informatie.

10 manieren om een PAUZE te nemen.

Pauze nemen op 10 manieren

1. De witregel

Verbeter je afspraken door het aanbrengen van witregels in je agenda, door ruimte in te plannen tussen twee afspraken. Ren niet direct door naar je volgende afspraak. Neem bewust afstand van de afspraak die je net had en sta stil; hoe zit ik er bij? Hoe voel ik mij? Wat heeft het mij gebracht? Sluit af en richt nu je aandacht op de volgende afspraak. Maak jezelf bewust. Waar ben ik, waar ga ik heen. Hoe wil ik de volgende afspraak ingaan. Je volgende afspraak ervaar je bewust, waardoor je scherper waarneemt.

2. Adempauze

Neem een paar keer per dag een adempauze. Sta stil bij je ademhaling. Maak jezelf bewust van je lichaam door te voelen hoe je zit of staat. Pas je houding eventueel aan als je in gespannen houding hebt gewerkt. Breng je ademhaling naar je buik.

3. Momentum

Alles heeft een begin en een einde. In de tussentijd ben je met je volledige aandacht bij datgene wat je aan het doen bent. Of je nu een moeilijk gesprek voert, de afwas doet of op de fiets zit. Het ontspant als je niet al bezig bent met het volgende dat je gaat doen of nog druk bent met het gesprek van zojuist. Meer weten? Lees voor meer inspiratie en rust een regel voor beginners van Wil Derkse.

4. Bewegen

Sta op en maak een wandeling; uit onderzoek blijkt steeds weer dat wandelen een herstellende werking heeft. Naast de endorfine en serotine die worden aangemaakt, blijkt ook dat je concentratie verbeterd waardoor je effectiever werkt, wat tijdwinst oplevert.

5. Verras jezelf

Doorbreek je patroon; neem eens een andere route, een onverwachte keuze van de menukaart, doe iets wat je nog nooit gedaan hebt. Ervaar hoe het voelt als je de controle los laat en overgeeft aan het onverwachte in het hier en nu. Meer weten over synchroniciteit?

‘Geef jezelf rust en krijg aandacht cadeau’

6. Offline;

Kies andere middelen om te communiceren. Teken notulen. Loop naar je collega toe. Bel voor overleg. Vermaak je op een andere manier.

7. Een lege dag

Open ruimte: Neem zonder een reden een dag vrij. Hiervoor ga je niet op vakantie, op een uitje of een klus doen. Doe eens niets. Luier, droom, staar en laat je gedachten stromen zoals je vroeger deed. Overtuig je van het nut van stilte, rust en wachten. Joke Hermsen heeft een boeiend filosofisch pleidooi geschreven in Kairos.

8. Heerlijke plek

Vergaderbreak; ga met je team eens naar een andere plek. De verandering van omgeving maakt dat je je focus verlegd en niet laat afleiden door de waan van de dag. Oftewel; Zinvol ontspannen.

9. Gun jezelf een pauze

De pauzeknop. Even ergens helemaal mee stoppen en afstand nemen. Van een contact, je werk, je relatie of je omgeving. Uitwaaien aan zee, een retraite, wandelvakantie of een lifebreak. Hierdoor zorg je dat je oplaadt en met frisse energie de juiste keuzes kunt maken.

10 Turbocentreren

In het geval dat je lichaam vol stress zit of wanneer je vlak voor een situatie zit waarin je vanuit ontspanning wilt reageren. Pas turbocentreren toe binnen 90 seconden. Hoe werkt het? Verleg je aandacht. Ga ontspannen zitten of staan. Sluit je ogen en wordt bewust van jouzelf in de ruimte. Vervolgens neem je een situatie in gedachten waarin jij totaal relaxed en ontspannen bent. Bijvoorbeeld een zonsondergang op het strand. Plaats je volledig in die situatie terwijl je rustig doorademt (gaat vanzelf). Open je ogen en reageer op het hier en nu. Door je aandacht op iets anders te richten, heb jij zojuist in een minipauze je lichaam ontspannen. Meer weten? Aanrader; De verborgen dimensie van leiderschap door Anouk Brack.

Beter uit Burn-out

Beter uit burn-out komen?

In een burn-out is je energie beperkt, maar voel je vaak wel drang om in beweging te komen. Je wilt vooruit, maar hoe? Naast rust, is bewust stilstaan bij jouw behoeften en afstemmen op wat bij je past, een krachtige manier om je blik op de toekomst te richten.

Luister naar je behoeften.

Leer signalen van jezelf te herkennen door te ‘lezen’ welke behoefte hierachter schuilt. Vervolgens kijk je hoe je kunt handelen naar deze behoefte. Hierdoor maak betere keuzes voor jezelf in werk en privé. Bijvoorbeeld door te kijken of je hart een sprongetje maakt als je een voor en keuze staat. Luisteren betekent prioriteit te geven aan wat jij als prioriteit voelt. Door voelen te beoordelen als egoïstisch of zelfs zwak leg je de autoriteit buiten jezelf. Uitgangspunt is dat er maar een persoon op de wereld is die kan vertellen wat wel of niet bij jou past; dat ben jij! De enige stap is dat je hieraan gehoor geeft. Door nee te zeggen als het niet goed voelt. Als dat nog wat ongemakkelijk voelt bedenk dan: NEE zeggen = Ja zeggen tegen jezelf.

Grip door een stap tegelijk.

Wanneer burn-out bij je is vastgesteld of  je je hebt ziek gemeld omdat je je opgebrand voelt, dan wil je zo snel mogelijk je weer goed voelen. Een quick fix om je beter te voelen is vaak tijdelijk van aard en niet duurzaam. Zorg bovendien dat je altijd de regie over je eigen leven houdt. Geef jezelf de tijd om stap voor stap te ontdekken wat voor jouw werkt. Kijk op uitzending gemist de serie Sophie in de mentale kreukels.  Zij kampt met een bun-out en onderzoekt de remedies die worden aangeboden. Verder vraagt zij zich af (net als velen die nog nooit opgebrand zijn geweest) of een burn-out wel bestaat. Los van de conclusie doe je recht aan jezelf om dat pad te volgen waardoor jij beter uit je situatie komt.

Een pauze die je leven verandert.

In de lifebreak bieden wij een pauze om stil te staan. Door het programma en de rust heb je tijd om in te verdiepen in jezelf. Daarnaast ervaar je wat voor jou functionele patronen zijn waar jij energie van krijgt. je krijgt een positieve blik en praktische handvatten, om ook na deze pauze te benutten. Je weet beter wat je wilt en wat bij je past. Oftewel je staat dichter bij jezelf. Waardoor je grip krijgt op je burn-out. Effect is dat je beter uit je burn-out komt.

Wil jij gratis kennis te maken om te zien of LIFEBREAK programma past bij jouw situatie.

Neem je rust en ga naar het inschrijfformulier!

Stuur een bericht via jacquelien@lifebreak.nl Dan neem ik contact op. Ben je werkgever? Heb je een medewerker die burn-out is en gun jij hem of haar een nieuw perspectief? Neem contact op voor meer informatie voor werkgevers via contact@lifebreak.nl

Pardon? Kinderen.

Kan ik zomaar een paar dagen voor mijzelf nemen voor een Lifebreakretraite? Tja, die vraag krijgen we vaker.

Tienduizenden ouders hebben ‘probleem’ i.v.m. bakfiets verbod

Vandaag werd ik verrast door een bericht op de radio. De filelezer was kennelijk nogal verbaasd over het briefje dat voor hem lag. De files zijn weer op het oude, nou ja, eigenlijk op het nieuwe niveau. Misschien komt het door het gister acuut uitgevaardigde verbod op de Stint-bakfiets? Waardoor tienduizenden ouders vanmiddag een ‘probleem’ hebben. Namelijk; Hoe komen de kinderen van de school op de kinderopvang?

Stellen we de juiste prioriteiten?

De avond ervoor werd aan tafel bij de talkshow van Pauw gesproken over deze kwestie. Kan dit wel? Ouders kunnen natuurlijk NIET ZOMAAR een middagje weg blijven van hun werk. Maar welke overtuiging ligt daaraan ten grondslag? Dat economie voorgaat op kinderen? Niemand die de stelling weerlegde in het programma, blijkbaar is er brede consensus dat ouders niet zomaar bij hun werk weg kunnen blijven. Het plichtsbesef is blijkbaar zo sterk dat ik mij afvraag of we daar niet iets wezenlijks verliezen in ons welzijn. Stellen we wel de juiste prioriteiten?

Kind van de rekening in een (te) sterke economische conditionering.

Recent waren we getuige van de meest stuntelige manier waarop twee kinderen, die hier al 9! jaar wonen, het felbegeerde NL stempeltje krijgen. Na Mauro dachten we er wel van geleerd te hebben. Achter Mauro en Hawick en Lili staan blijkbaar nog 400 kinderen te wachten in dezelfde situatie. Meer dan 5 jaar in Nederland en op de lijst om uitgezet te worden. Ze worden afgezet als illegalen (niet mensen/kinderen) die doelbewust de procedures oprekken. En in beroep gaan omdat ze willen profiteren van onze economische welvaart. Oftewel; wij maken de economische afweging en gaan als gevolg zo met hen maar ook met elkaar om. Dat is de conditionering waarin we zijn opgegroeid, het marktdenken, het liberale vrije gedachtegoed. En die conditionering is wanneer we hierin doorslaan schadelijk voor deze kinderen maar ook voor de wijze waarop we in onze cultuur naar elkaar en onszelf kijken. En dat zien wij maar al te vaak tijdens de lifebreak. Mensen voelen zich het kind van de rekening en doen op diverse levensgebieden niet langer waar hun hart ligt.

Net als wij heeft dat kind een plek nodig, zorg van iemand, een omgeving om in te leven

Misschien ben je bekend met het Matroesjka poppetje. Steeds als je het poppetje uit elkaar haalt komt er een nieuw kleiner poppetje tevoorschijn. Uiteindelijk komt na zo’n 7 keer een kind tevoorschijn. Dit poppetje staat symbool voor het kind in onszelf, dat nog steeds deel uit maakt van ons als volwassene. Ook dat kind heeft een plek nodig, zorg van iemand, een omgeving om in te leven. Daar wordt het gevoed, geliefd, mag het groeien en leert het zichzelf te accepteren. Probeer je nu eens voor te stellen dat we dit kind ‘ons land’ uitsturen. Als in; ontkennen dat het bestaat. Wie zijn we dan nog? Wat blijft er dan van ons over?

In de dagelijkse betrekkingen kunnen mensen makkelijker met je verbinden

Het kinderpardon gaat dus niet alleen over Mauro of Hawick of Lili. Het kinderpardon stelt ook een vraag aan onszelf. Sturen wij het kind ‘het land’ uit of staat ons wat anders te doen? Hoe anders kijken wij als wij ons kind laten spreken. Hiermee wil ik zeggen dat wanneer wij onze overweging vanuit ons binnenste (ons kind) maken, de keuze eenvoudiger is. Niet alleen voor onszelf maar ook in de dagelijkse betrekkingen kunnen mensen makkelijker met jou verbinden wanneer je je oorspronkelijke zelf de ruimte geeft.

Een routekaart waarmee je jouw land weer kunt bereiken

Ik begon dit stuk met de vraag of je zomaar tijd kunt nemen voor jezelf en deelnemen aan ons lifebreak programma. Ik kan dat antwoord niet voor je geven. Maar in de aanstaande Lifebreak retraite op 24-28 oktober staan we uitgebreid stil bij je gezonde zelf, door sommigen ook het innerlijk kind genoemd. En misschien verlang jij ook terug naar  dat land waar je je misschien uit verdreven voelt. Waar je ontspant, groeit, speelt, geliefd bent en mag zijn wie je ten diepste bent. De lifebreak retraite geeft je een routekaart waarmee je jouw land weer kan bereiken. Weer spreekt en kiest vanuit authenticiteit.

Jezelf serieus nemen

Jezelf serieus nemen en in de spiegel kijken

Hoe ben je vandaag opgestaan? Wat voel je? Ben je tevreden of gelukkig? Misschien antwoord je – sociaal wenselijk-; ‘goed’. Maar hoe gaat het écht? Wanneer je je ongelukkig of slecht voelt, neem je dan de tijd om daar bij stil te staan? Negeer je langere tijd emoties en neem je jezelf niet serieus, dan kan dit het gevolg zijn van een OVERLEVINGSMECHANISME.

Drie voorbeelden van een overlevingsmechanisme;
Voorbeeld 1: Rationaliseren

Je leeft in je hoofd, omdat je emoties wilt onderdrukken zodat ze je leven niet verstoren. Zodat je kunt dan doorgaan met wat je altijd deed. Om die reden overtuigt je hoofd jou met gedachten als; ik moet professioneel zijn, ik ben kostwinner en kan niet uitvallen, ik mag niet ongelukkig zijn met mijn leuke baan en mooie gezin, het valt allemaal wel mee en ik moet mij niet aanstellen. Een ander voorbeeld; Anderen hebben het nog veel zwaarder. Maar je kunt geen bal onder water houden zonder dat ie een keer naar boven komt.

Voorbeeld 2: Oplossingen

Je zoekt oplossingen voor dat gevoel van onrust. Bijvoorbeeld; als ik nu mijn schouders eronder zet dan kan ik straks rustiger aan doen. Net zoals iets uitstellen tot de vakantie. Schijncontrole; Ik moet gewoon beter plannen en maakt lijstjes. Je gaat op zoek naar een nieuwe relatie, wisselt van baan want dat is een oplossing voor je onrust. Je compenseert of verdooft dat ongelukkige  en onrustige gevoel onder andere met feestjes, uitjes, drank, koopzucht.

Voorbeeld 3: Overactiviteit

Ben je gericht op prestatie? Heb je ook een tomeloze ambitie en weet je niet waarom? Ben je zowel grenzeloos in werktijd als een workaholic? Wil je overal bij zijn omdat je anders het idee hebt dat je wat mist? Zoals commissies, netwerkactiviteiten, schoolactiviteiten van je kinderen. Dat heeft alles te maken met dat je in overactiviteit zit.

‘ Emoties zijn boodschappen van onbewuste behoeften

Slik gevoelens NIET IN! Stel niet langer uit en NEEM JEZELF SERIEUS. Begin met het bijhouden van een boekje waarin je je gevoelens opschrijft. Schrijf alles op wat je voelt opborrelen zonder rem. Welk patroon herken je? Welke behoefte ligt eronder? Zoek emoties op in het boek; De ontknooping van Marinus Knoope (over de helende en sturende rol van ongewenste emoties) en ontdek hoe je ermee kan spelen.

Wees mild naar jezelf en veroordeel je gevoelens niet. Ze helpen je te ontdekken wat je wilt. Zeg vaker nee. Nee zeggen is ja zeggen tegen jezelf. Uit verzoeken. Op je werk, naar je partner en plan momenten van pauze in. Je hebt het nodig om in balans te blijven.

Wil jij jezelf een spiegel voorhouden en serieus de tijd nemen om je gevoelens onderzoeken? Of wil je jouw overlevingsmechanisme doorbreken? Neem contact op voor een lifebreak of retraite via contact@lifebreak.nl

Aan de slag! Voorkom een burnout

Voorkom een burnout

Voorkom een burnout. De vakantie is voorbij en een nieuw jaar ligt voor ons. Tijdens de vakantie was het zo duidelijk. Je hebt je voorgenomen het anders te gaan doen. Dit jaar doorbreek ik de status quo. En neem ik het gevoel dat ik al zolang onderdruk serieus. Het is een zacht stemmetje die toch duidelijk hoorbaar is. Ieder jaar lijkt het meer aandacht te gaan vragen. Vooral in de ontspanning van de vakantie kreeg hij alle ruimte. Het zachte stemmetje sprak duidelijk helder en zonder superlatieven. Het is gewoon altijd op de achtergrond aanwezig van het lawaai van de kinderen, kritische ouders, collega, tweets, mails, app & likes. En jij bent degene die dat stemmetje ruimte kan geven of negeren. En wees eerlijk wat doe je vaker dan goed is?

op die camping was het leven in zijn eenvoud zo heerlijk helder

Daar aan het strand op die camping was het leven in zijn eenvoud zo heerlijk helder. Daarom neem je je voor geen genoegen meer te nemen met de status quo. Bijvoorbeeld; nu ga ik die collega aanspreken, mijn eigen weg volgen en zeggen wat ik te zeggen heb. Een andere baan zoeken etc. etc. Dus je mag het zelf invullen je weet precies wat we bedoelen.

Voordat thuis de koffers koud zijn uitgepakt begint het leven weer. In de auto, naar kantoor, kinderen naar school, ontbijten, de was doen, sociale verplichtingen, sport. Heb je het plaatje? En weg is dat vakantiegevoel, weg goede voornemens. Terug in je hok. en als dit hok je past als een jas en je bent er gelukkig prima, niets aan doen.

Je voornemens duurzaam verankeren

Is dat echter niet zo  dan heb je misschien behoefte aan handvatten om jezelf echt serieus te nemen. Je voornemens duurzaam te verankeren. Zodat je niet bij het eerste herfstwindje van je plek waait.

Daarom doe een lifebreak, ga aan de slag met jezelf en het leven dat je wilt leven. Voorkom een burnout. We zien je graag.

INSCHRIJVEN EN INFORMATIE

 

 

 

Leven vanuit innerlijk vuur

Leven vanuit innerlijk vuur

Wat is jouw reden van bestaan? Wat maakt dat jij jouw leven zinvol en waardevol vindt? Niet een vraag waar je alle dagen bij stilstaat. Misschien zijn er periodes in je leven waarin alles als vanzelf gaat. In zo’n periode ben je soms verwonderd over hoe mooi het leven is en geniet je van alles wat je toevalt. Maar meestal popt de zingevingsvraag op in een periode waarin je geconfronteerd wordt met moeilijkheden zoals de dood, depressie, vermoeidheid en tegenslag in je gezin of op je werk. Dan vraag je je af; ‘Wat heeft dit voor zin?’ of ‘Waarom overkomt mij dit?”. Wil ik zo leven? Dat raakt het fundament van je bestaan.

Wat is jouw verlangen?

Jouw verlangen is een innerlijk vuur. Jouw passie, hetgeen dat je drijft, je roeping of missie. Kort gezegd de reden dat je uit bed wilt komen. Wanneer je niet bewust bent van dat innerlijke vlammetje, dan kun je het ook niet aanwakkeren. En als je in een moeilijke periode zit, dan heb je juist die vuurkracht nodig. Griekse filosofen stelden al ‘de’ zingevingsvraag. Ten eerste is de opdracht die zij uitdroegen; ken uzelve. Oftewel ga op zelfonderzoek. Socrates was overtuigd dat je zo meer over het leven te weten komt. Ten tweede, een net zo belangrijke, opdracht is die van aretè. In de betekenis van uitmuntendheid, het juiste temperament en moed.

‘Zoek daarom onophoudelijk hoe jij vanuit je eigen voortreffelijkheid (kwaliteiten) kan bijdragen aan je omgeving. Zodat je vanuit je innerlijke vuur succesvol zin geeft aan je bestaan.’

Ruimte geven aan je verlangen
Uiteindelijk wil iedereen ertoe doen. Zodat je met wat je doet een verschil maakt in je omgeving en daar waardering of liefde voor ontvangt. Dat begint bij zelfliefde. Om liefde te ontvangen is het nodig dat je bewust bent of je open staat om liefde te ontvangen. Wanneer dat niet zo is of er staat iets in de weg, dan moet je dat eerst opruimen. Oude pijn of verdriet, angst voor afwijzing. Breng de moed op om te kiezen vanuit je innerlijke verlangen en je zult merken hoe je weer meedoet. Je voelt je hart weer kloppen. De energie, je innerlijke vuur komt terug. Je leeft!

Wil jij ontdekken wat jouw persoonlijke missie is? Heb je de behoefte om te leven vanuit een innerlijk vuur? Neem contact op of neem je tijd voor een lifebreak. Eerstvolgende datum

Stilte retraite

‘Min de stilte van uw wezen’. Zo begint het gedicht van Guido Gezelle . Zijn benadering van stilte raakt mij. Minnen als oproep tot eerbiedigen van stilte. Omdat stilte een wezenlijk onderdeel uitmaakt van wie je bent. Stilte stimuleert zelfrespect. Het raakt de kern van je ziel. Stilte helpt mij alle keuzes in mijn leven zo te maken, dat ik dicht bij mijzelf sta. Veel meer mensen bemerken wat een stilte retraite betekent voor connectie met je kern.

Ben je met heel je zijn aanwezig of met je hoofd alweer ergens anders?

Door stil te zijn open je je geest. Omdat een vol hoofd zo’n 60.000 prikkels per dag krijgt, draait ons hoofd overuren. Met als gevolg dat wij ons laten leiden door wat zich buiten ons bevindt. Zoals; telefoon, internet, televisie, klanten, vrienden, reclame en ga zo maar door. Maar wat WIL je echt? Maak je keuzes vanuit wat je werkelijk wilt? Of ben je stuurloos? Ben je met heel je zijn aanwezig of met je hoofd alweer ergens anders? Tijdens mijn stilteretraite kwam ik tot twee belangrijke inzichten over stilte.

Min de stilte en vind je eigen antwoord.

Ten eerste; mijn wezen spreekt op fluistertoon. Alleen door rust en stilte hoor ik mijzelf. Zonder haast, omdat ik niet altijd direct een antwoord heb. Wanneer ik de tijd neem en wacht, geef ik mijn zoekende denken op. Daardoor sta ik open voor wat ik diep van binnen wil. Dit is voor mij stilte waarmee ik verbind met mijn innerlijke stem. Daarom hebben wij stilte een belangrijk onderdeel van de lifebreak gemaakt. Door oefeningen in luisteren, zodat er opeens antwoorden komen die de kern van het leven raken. Afgezien van ons programma kun je tijdens de lifebreak ruimte inbouwen voor een stilte retraite.

Ruimte om open te staan.

Ten tweede; Stilte maakt mij kalm, open en leeg. Drukte, in de vorm van luidruchtige mensenmassa’s, telefoon en televisie, werkt op je gestel. Mensen die in hun pauze wandelen of een powernap doen zijn effectiever. Een ander wetenschappelijk voorbeeld is dat mensen die depressief zijn baat hebben bij wandelen. Oftewel stilte heeft een gezonde en kalmerende werking. Doordat je je harde schijf opschoont en daarmee ruimte maakt in je hoofd. Dan kan er zich iets anders aandienen. Een nieuw idee, nieuwe energie, aandacht voor een taak of gesprek.

Meer aanwezig door een stilte retraite.

Ik ken iemand die tussen gesprekken een stilte pauze inplant in zijn agenda. Hij luistert hierdoor aandachtiger en blijft de hele dag helder en fris. Zogezegd een stilte retraite moment. Kortom; Zo min je de stilte en ben je AANWEZIG.

Wil je de stilte opzoeken of de tijd nemen om te kijken hoe jij antwoord wilt geven? Neem dan contact op of meld je aan voor een lifebreak. Inschrijven en informatie

 

Mindfulness & Meditatie / M&M’s dé remedie voor onrust?

M&M’s; Mindfulness en Meditatie als het enige antwoord op de onrust in ons.

Waar Meditatie vooral voor zweefkezen was (net als yoga) is het nu volledig geaccepteerd. En Mindfulness een hippe manier om je weer zen te voelen, is M&M tegenwoordig EEN REMEDIE VOOR ALLES. Bedrijven bieden het hun medewerkers aan om te ontstressen, er zijn volop meditatievakanties om verlicht te worden en scholen bieden zelfs kinderyoga om kinderen rustiger te maken. Het valt mij steeds vaker op dat wanneer je moe of druk bent en onrustig, iedereen je direct M&M’s aanraadt.

Niet dat iedereen daar open voor staat. Deels is er WEERSTAND tegen het zitten of liggen op een matje, je voelt je niet senang in een zaaltje met boedhabeeldjes en de geur van wierrook of je voelt je ongemakkelijk tussen alle hippe yoga outfits. Soms voelt het alsof men je van deze nieuwe lifestyle/ religie willen overtuigen. Dit is dé oplossing voor jouw ongemak. Met het risico dat je weg blijft van wat er werkelijkheid aan de hand is. Alsof je direct een pleister op de wond plakt, zonder schoon te maken en daarna gaat ie zweren.

De uitdaging van nu is om om te gaan met de grote hoeveelheden aan prikkels en de druk die van buitenaf op ons wordt uitgeoefend. In ieders leven zijn er momenten waarop je geconfronteerd wordt met stress, onrust en tegenslag. Maar het feit dat de ander zelf baat heeft bij M&M, betekent niet dat het universeel is. Twee redenen waarom je je niet direct moet opgeven voor mindfulness, meditatie of yoga.

Ten eerste; Neem je tijd om uit te zoeken wat de beste oplossing is voor jouw onrust.

Moeheid, geprikkeldheid of onrust zijn een boodschap van je onderbewuste. Je zou kunnen zeggen dat ze jou een vraag stellen; wat heb jij nodig? Waar heb je behoefte aan? Is het slaap, is het een pauze of is het innerlijke kalmte? Zo voorkom je een quick fix en geef je daarmee zorg aan jezelf op een duurzame wijze.

Ten tweede zijn er veel manieren om innerlijke kalmte te vinden.

Innerlijke kalmte gaat over het vinden van je richting in het leven en omgaan met tegenslagen en obstakels. Je kunt een wandeling maken in het bos om je innerlijke stem te horen, weg van Wifi HotSpots om de connectie te maken met jezelf. Een filosofiecursus om na te denken en te discussiëren over levensvragen of een kerkdienst bijwonen voor een overdenking. Jezelf omringen met de juiste mensen helpt bij persoonlijke ontwikkeling. Of lees een mooi boek zoals; “Een levensregel voor beginners”, van Wil Derkse (youtube boekbespreking).

Mijn tante zei laatst; ‘je hebt in je leven vrienden nodig van verschillende leeftijden. Iemand die jonger is zodat je onbevangen blijft, iemand van je eigen leeftijd om te delen in wat je meemaakt in jouw levensfase en een ouder iemand die de wijsheid en kalmte heeft om alles in perspectief te zetten.’  Zo blijf je autonoom en scherp je jezelf en groei je als mens.

Geef daarom aandacht aan jouw vraag en doe inspiratie op? Kijk voor beschikbaarheid en data van een retraite op www.lifebreak.nl

 

Smaakmakers

Smaakmakers

Smaakmakers & de moed om te beginnen. De proof of the pudding is in the eating. Dit jaar had ik de wens om mijn fotografie hobby te willen delen met anderen. Al enkele jaren post ik mijn werk op een fotosite. Maar ik had de behoefte om mijn fotografie tastbaar te maken door het af te drukken en te delen en bespreken met echte mensen. In plaats van de koude kliks en likes van het digitale forum.

Elkaar uitdagen, ervaringen delen en de sociale contacten waren voor mij reden om analoog te gaan. Zo zijn we inmiddels alweer enkele bijeenkomsten verder en bestaat het gezelschap uit zes enthousiastelingen. Ik wilde dit al veel langer maar steeds kwam het er niet van. De toenadering die ik zocht leidde tot de toenadering van de anderen. De reacties varieerden van positief tot; ja maar, kat uit de boom. Uiteindelijk doet iedereen nu mee, en blijkt ook ieders unieke inbreng.

“Uiteindelijk doet iedereen nu mee, en blijkt ook ieders unieke inbreng.”

Onlangs gaven we elkaar de opdracht om een voedsel foto te maken. Voor mij was dit beslist buiten mijn comfort zone. Meestal fotografeer ik intuïtief en maak gebruik van natuurlijk licht en de objecten en scènes zoals ze zich aandienen. Deze opdracht was van een andere orde. Naarmate de deadline dichterbij kwam werd ik onrustiger en mopperiger. Stomme opdracht, dit past niet bij me. Zo hikte ik meerdere weken tegen actie aan. Een beetje rond surfen, ideeën opdoen. Maar niet in actie komen. Niet de moed om werkelijk te beginnen. 

“de moed om werkelijk te beginnen”

Uiteindelijk besloot ik  op een zaterdag naar de markt te gaan. En een hap te nemen. Met in mijn hoofd een vaag idee kocht ik wat groenten, kruiden en fruit. Thuis aangekomen zocht ik een plek en de materialen om het geheel te arrangeren. Een dikke plank, een theedoek, een oud bordje en een glas met ijs, vormden samen met een oude schuurmuur het decor waarop het e.e.a. zich zou gaan schikken. Wat zich in ieder geval schikte was de schik die ik had in het doen van de opdracht.

“Wat zich in ieder geval schikte was de schik die ik had”

De titel van de foto is smaakmakers. Het geheel is veel intuïtiever tot stand gekomen dan ik had gedacht. Het beeld ontstond in het doen. Er komt veel symboliek in terug. Om het geheel af te ronden heb ik besloten de foto groot af te drukken en in te lijsten daarmee is de foto uit het digitale domein in de werkelijkheid gekomen. Wat er voor nodig was? Een hap nemen, uit de comfortzone gaan en de moed hebben om te proeven. 

Doe je een lifebreak dan kan je het resultaat zelf bekijken of nog beter je komt tijdens je lifebreak je eigen beeld samenstellen!