Jezelf serieus nemen

lifebreak, jezelf serieus nemen, vrijheid, flow, persoonlijke ontwikkeling, zelfliefde, kwetsbaarheid, burn-out, persoonlijke groei, retraite, grenzen aangeven, traumawerk
NEE-zeggen, is -JA- zeggen tegen jezelf.
Jezelf serieus nemen en in de spiegel kijken

Hoe ben je vandaag opgestaan? Wat voel je? Ben je tevreden of gelukkig? Misschien antwoord je – sociaal wenselijk-; ‘goed’. Maar hoe gaat het écht? Wanneer je je ongelukkig of slecht voelt, neem je dan de tijd om daar bij stil te staan? Negeer je langere tijd emoties en neem je jezelf niet serieus, dan kan dit het gevolg zijn van een OVERLEVINGSMECHANISME.

Drie voorbeelden van een overlevingsmechanisme;
Voorbeeld 1: Rationaliseren

Je leeft in je hoofd, omdat je emoties wilt onderdrukken zodat ze je leven niet verstoren. Zodat je kunt dan doorgaan met wat je altijd deed. Om die reden overtuigt je hoofd jou met gedachten als; ik moet professioneel zijn, ik ben kostwinner en kan niet uitvallen, ik mag niet ongelukkig zijn met mijn leuke baan en mooie gezin, het valt allemaal wel mee en ik moet mij niet aanstellen. Een ander voorbeeld; Anderen hebben het nog veel zwaarder. Maar je kunt geen bal onder water houden zonder dat ie een keer naar boven komt.

Voorbeeld 2: Oplossingen

Je zoekt oplossingen voor dat gevoel van onrust. Bijvoorbeeld; als ik nu mijn schouders eronder zet dan kan ik straks rustiger aan doen. Net zoals iets uitstellen tot de vakantie. Schijncontrole; Ik moet gewoon beter plannen en maakt lijstjes. Je gaat op zoek naar een nieuwe relatie, wisselt van baan want dat is een oplossing voor je onrust. Je compenseert of verdooft dat ongelukkige  en onrustige gevoel onder andere met feestjes, uitjes, drank, koopzucht.

Voorbeeld 3: Overactiviteit

Ben je gericht op prestatie? Heb je ook een tomeloze ambitie en weet je niet waarom? Ben je zowel grenzeloos in werktijd als een workaholic? Wil je overal bij zijn omdat je anders het idee hebt dat je wat mist? Zoals commissies, netwerkactiviteiten, schoolactiviteiten van je kinderen. Dat heeft alles te maken met dat je in overactiviteit zit.

‘ Emoties zijn boodschappen van onbewuste behoeften

Slik gevoelens NIET IN! Stel niet langer uit en NEEM JEZELF SERIEUS. Begin met het bijhouden van een boekje waarin je je gevoelens opschrijft. Schrijf alles op wat je voelt opborrelen zonder rem. Welk patroon herken je? Welke behoefte ligt eronder? Zoek emoties op in het boek; De ontknooping van Marinus Knoope (over de helende en sturende rol van ongewenste emoties) en ontdek hoe je ermee kan spelen.

Wees mild naar jezelf en veroordeel je gevoelens niet. Ze helpen je te ontdekken wat je wilt. Zeg vaker nee. Nee zeggen is ja zeggen tegen jezelf. Uit verzoeken. Op je werk, naar je partner en plan momenten van pauze in. Je hebt het nodig om in balans te blijven.

Wil jij jezelf een spiegel voorhouden en serieus de tijd nemen om je gevoelens onderzoeken? Of wil je jouw overlevingsmechanisme doorbreken? Neem contact op voor een lifebreak of retraite via contact@lifebreak.nl