Mindfulness & Meditatie / M&M’s dé remedie voor onrust?

mindfulness, meditatie
Meditatie en Mindfulness ten onrechte voorgeschreven als remedie tegen alle kwalen.

M&M’s; Mindfulness en Meditatie als het enige antwoord op de onrust in ons.

Waar Meditatie vooral voor zweefkezen was (net als yoga) is het nu volledig geaccepteerd. En Mindfulness een hippe manier om je weer zen te voelen, is M&M tegenwoordig EEN REMEDIE VOOR ALLES. Bedrijven bieden het hun medewerkers aan om te ontstressen, er zijn volop meditatievakanties om verlicht te worden en scholen bieden zelfs kinderyoga om kinderen rustiger te maken. Het valt mij steeds vaker op dat wanneer je moe of druk bent en onrustig, iedereen je direct M&M’s aanraadt.

Niet dat iedereen daar open voor staat. Deels is er WEERSTAND tegen het zitten of liggen op een matje, je voelt je niet senang in een zaaltje met boedhabeeldjes en de geur van wierrook of je voelt je ongemakkelijk tussen alle hippe yoga outfits. Soms voelt het alsof men je van deze nieuwe lifestyle/ religie willen overtuigen. Dit is dé oplossing voor jouw ongemak. Met het risico dat je weg blijft van wat er werkelijkheid aan de hand is. Alsof je direct een pleister op de wond plakt, zonder schoon te maken en daarna gaat ie zweren.

De uitdaging van nu is om om te gaan met de grote hoeveelheden aan prikkels en de druk die van buitenaf op ons wordt uitgeoefend. In ieders leven zijn er momenten waarop je geconfronteerd wordt met stress, onrust en tegenslag. Maar het feit dat de ander zelf baat heeft bij M&M, betekent niet dat het universeel is. Twee redenen waarom je je niet direct moet opgeven voor mindfulness, meditatie of yoga.

Ten eerste; Neem je tijd om uit te zoeken wat de beste oplossing is voor jouw onrust.

Moeheid, geprikkeldheid of onrust zijn een boodschap van je onderbewuste. Je zou kunnen zeggen dat ze jou een vraag stellen; wat heb jij nodig? Waar heb je behoefte aan? Is het slaap, is het een pauze of is het innerlijke kalmte? Zo voorkom je een quick fix en geef je daarmee zorg aan jezelf op een duurzame wijze.

Ten tweede zijn er veel manieren om innerlijke kalmte te vinden.

Innerlijke kalmte gaat over het vinden van je richting in het leven en omgaan met tegenslagen en obstakels. Je kunt een wandeling maken in het bos om je innerlijke stem te horen, weg van Wifi HotSpots om de connectie te maken met jezelf. Een filosofiecursus om na te denken en te discussiëren over levensvragen of een kerkdienst bijwonen voor een overdenking. Jezelf omringen met de juiste mensen helpt bij persoonlijke ontwikkeling. Of lees een mooi boek zoals; “Een levensregel voor beginners”, van Wil Derkse (youtube boekbespreking).

Mijn tante zei laatst; ‘je hebt in je leven vrienden nodig van verschillende leeftijden. Iemand die jonger is zodat je onbevangen blijft, iemand van je eigen leeftijd om te delen in wat je meemaakt in jouw levensfase en een ouder iemand die de wijsheid en kalmte heeft om alles in perspectief te zetten.’  Zo blijf je autonoom en scherp je jezelf en groei je als mens.

Geef daarom aandacht aan jouw vraag en doe inspiratie op? Kijk voor beschikbaarheid en data van een retraite op www.lifebreak.nl