Rust in jezelf door je oordeel los te laten

Rust door geen oordeel te hebben retraite burn-out rust vinden
Oordelen over alles

Hoe vaak laat jij je verstoren door een oordeel over een situatie? De laatste tijd merk ik weer hoe vaak ik met mijn oordeel klaarsta. Deze hele week alleen al over hoe anderen omgaan met de richtlijnen van het RIVM t.a.v. Corona.  Hierdoor ben ik moe in mijn hoofd. Ik geef enkele huis-tuin en keukenvoorbeelden. Bijvoorbeeld gedachten (oordeel) zoals; Hoe moeilijk kan het zijn als manlief weer zijn bord niet in de vaatwasser heeft gezet. Hoe vaak moet ik herhalen dat zoonlief zijn gel in zijn toilettas moet terugleggen? Ben ik weer de enige die de post verwerkt. Ik voel mij teleurgesteld nu mijn sport niet doorgaat door het Covid-19 virus. Ik verbaas mij over hoe makkelijk mensen omgaan met de richtlijnen van het RIVM om verspreiding van het virus tegen te gaan. Wanneer je oordeelt over alles wat je tegenkomt, dan ben je continue actief aan het denken over alles wat er zich om je heen afspeelt en wat er op je afkomt. Daarmee ben je reactief en stelt jezelf bloot aan alle prikkels. Hiermee laat jij je sturen door wat zich buiten jou afspeelt.

Oordeel los laten?

Dus kies voor sturing van binnen uit. Zodat je regie neemt en sturing geeft aan jouw leven. Neem de tijd om waar te nemen wat er bij je gebeurd, voordat en of je wilt oordelen en/of handelen. Een handig model om je daarin te helpen is DVD uit het NLP.

DVD = Denken |Voelen | Doen.

Niet alles vraagt om actie. Soms is het genoeg om je bewust te zijn van jouw gevoel. Ter illustratie mijn voorbeeld van manlief. Ik ben bewust van mijn gedachte dat manlief zijn bord niet heeft opgeruimd in de vaatwasser. Hierdoor voel ik mij soms alleen verantwoordelijk voor het huishouden. Die gedachte is niet reëel. Immers hij draagt ook zijn steentje bij. Verder kan ik hem vragen alsnog zijn bord in de vaatwasser te doen, want ik denk niet dat hij bewust zijn bord niet heeft opgeruimd. Hiermee kan ik zelf bepalen welk besluit ik wil nemen. Zet ik het bord weg of vraag ik manlief om dit te doen? Kortom niet mijn oordeel vellen over hoe ik vind dat het hoort.

Go inside

Bewust zijn vraagt om afstemming tussen binnen en buiten. Door het Corona-virus zijn veel mensen tot stilstand gekomen. Je kunt niet je laten afleiden door werk en andere activiteiten. Een mooie kans om te ontdekken wat zich in jezelf afspeelt! Hoe sta ik ervoor? Hoe voel ik mij? Doe ik de dingen die goed, gezond en belangrijk voor mij zijn? Deze vragen zijn relevant om te authentiek en autonoom te handelen. Hoe een crisis paniek kan veroorzaken hebben wij in de afgelopen dagen kunnen zien. Dus hoe stormachtig het om je heen ook is. Kortom blijf jezelf en ervaar rust in jezelf!

Meer weten? Of rust nemen om de regie terug te nemen? Kijk eens naar ons programma aanbod op https://lifebreak.nl/