Smaakmakers

smaakmakers, lifebreak, fotografie, stilleven
Smaakmakers

Smaakmakers & de moed om te beginnen. De proof of the pudding is in the eating. Dit jaar had ik de wens om mijn fotografie hobby te willen delen met anderen. Al enkele jaren post ik mijn werk op een fotosite. Maar ik had de behoefte om mijn fotografie tastbaar te maken door het af te drukken en te delen en bespreken met echte mensen. In plaats van de koude kliks en likes van het digitale forum.

Elkaar uitdagen, ervaringen delen en de sociale contacten waren voor mij reden om analoog te gaan. Zo zijn we inmiddels alweer enkele bijeenkomsten verder en bestaat het gezelschap uit zes enthousiastelingen. Ik wilde dit al veel langer maar steeds kwam het er niet van. De toenadering die ik zocht leidde tot de toenadering van de anderen. De reacties varieerden van positief tot; ja maar, kat uit de boom. Uiteindelijk doet iedereen nu mee, en blijkt ook ieders unieke inbreng.

“Uiteindelijk doet iedereen nu mee, en blijkt ook ieders unieke inbreng.”

Onlangs gaven we elkaar de opdracht om een voedsel foto te maken. Voor mij was dit beslist buiten mijn comfort zone. Meestal fotografeer ik intuïtief en maak gebruik van natuurlijk licht en de objecten en scènes zoals ze zich aandienen. Deze opdracht was van een andere orde. Naarmate de deadline dichterbij kwam werd ik onrustiger en mopperiger. Stomme opdracht, dit past niet bij me. Zo hikte ik meerdere weken tegen actie aan. Een beetje rond surfen, ideeën opdoen. Maar niet in actie komen. Niet de moed om werkelijk te beginnen. 

“de moed om werkelijk te beginnen”

Uiteindelijk besloot ik  op een zaterdag naar de markt te gaan. En een hap te nemen. Met in mijn hoofd een vaag idee kocht ik wat groenten, kruiden en fruit. Thuis aangekomen zocht ik een plek en de materialen om het geheel te arrangeren. Een dikke plank, een theedoek, een oud bordje en een glas met ijs, vormden samen met een oude schuurmuur het decor waarop het e.e.a. zich zou gaan schikken. Wat zich in ieder geval schikte was de schik die ik had in het doen van de opdracht.

“Wat zich in ieder geval schikte was de schik die ik had”

De titel van de foto is smaakmakers. Het geheel is veel intuïtiever tot stand gekomen dan ik had gedacht. Het beeld ontstond in het doen. Er komt veel symboliek in terug. Om het geheel af te ronden heb ik besloten de foto groot af te drukken en in te lijsten daarmee is de foto uit het digitale domein in de werkelijkheid gekomen. Wat er voor nodig was? Een hap nemen, uit de comfortzone gaan en de moed hebben om te proeven. 

Doe je een lifebreak dan kan je het resultaat zelf bekijken of nog beter je komt tijdens je lifebreak je eigen beeld samenstellen!